miercuri, 19 mai 2010

Kardos vagy fecskefarku lepke?




Sziasztok!

Majus 1 en a Szekelyko alatti torockoszentgyorgyi var romjai alatt satoroztam tobbedmagammal. Csodalatos "fecskefarkunak" elkonyvelt lepkek repkedtek korulottunk, kivaltkeppen a varromok kornyeken jo surun.
A foto is remekul sikerult, gondoltam, hogy megajandekozom vele az uj www.vadonleso.hu honlapot, amibol lassan remelem egyfele hasznos adatbazis lesz a kirandulok szamara.
A meglepetes az egeszben az volt, hogy a "fecskefarku" tulajdonkeppen kardos lepke, koszonet a javitasert a Vadonleso lap zoologusanak, Vozar Agnesnek, idezem:


Kedves Jenaki Melinda!

Nagyon szépen köszönöm az információt és a részünkre küldött fotót, amelyen azonban (valószínűleg másik képet csatolhatott) egy kardoslepke látható.

A kardoslepke (Iphiclides podalirius) más korábbi névhasználatban karfarkú lepke, kardos pillangó, kardospille nagyon hasonló a fecskefarkú lepkéhez (Papilion machaon), amely igen hasonló mind méretben, mind megjelenésében a kardoslepkéhez. Fő különbség, hogy akardoslepke fekete mintázata az elülső szárnyélektől indul és párhuzamos, hosszanti lefutású, a hátsó szárnyon viszonylag hosszú a "farkinca" és 1-1 narancssárga folt látható, míg a fecskefarkú lepkének, a fekete foltsora a szárnyak szélén fut körbe, a hátsó szárnyon található folt piros és kicsit rövidebb a "farkincája". Repülés közben a kardoslepke nagyobbnak és halványabbsárgának tűnik, mint a fecskefarkú lepke.

A kardoslepke repülési időszaka javában tart (márciustól-októberig), sőt az április-május ez első csúcs, később még július táján lehet sokkal találkozni (ha az időjárás és egyéb tényezők is segítik). Kifejezetten kedveli az egyes élőhelyeken a magaslati pontokat (csupaszabb dombtető, várromok környéke), ahová gyakran többen is összegyűlnek, egyrészt a nektárforrások miatt, másrészt, mert így könnyebben találnak párt maguknak. A hernyó tápnövénye főként a kökény, vagy más szilvafélék (Prunus sp.)

A fecskefarkúlepke repülési időszaka szinte teljesen átfed a kardolepkéével (márciustól-szeptemberig), ezért gyakran találkozni mindkettővel, akár ugyanazon a helyen is. Bár a nyári időszakban június-július és augusztus folyamán is sokkal lehet találkozni. Tápnövénye azonban főként ernyősvirágzatú növényfajokból áll, ezért gyakrabban találkozni vele kertek, mezőgazdasági területek környékén.

Mindkét pillangó hasonlít kicsit a farkasalmalepkére, amelyet a vadonlesőn lehet rögzíteni, ezért terveztük is egy kisebb határozó-segédlet elkészítését, amihez szívesen felhasználnánk a beküldött képét, ha ezt felajánlja, természetesen a nevének a feltüntetésével.
Ezzel kapcsolatos válaszát várjuk és reméljük, hogy a jövőben is lelkes "vadonleső" lesz!

Üdvözlettel: Vozár Ágnes

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu